Emina, budi mirna! Da je pesmica pesmica je. Htela si brzi hitić za jesenju sezonu, to si i napravila. Čemu ljutnja zbog ocene za koju si i sama svesna da je realna?

“Prvi glas Srbije” je, baš kao što je Aleksandra Radović sinoć i izjavila pokušaj da se u ovoj zemlji uradi nešto muzićki vredno pažnje i objektivno. Samim tim, pesme moraju biti zahtevne i izazovne za interpretaciju kako bi takmičari pokazali šta mogu a šta ne mogu. Imaš ti i takvih. To čudno telo zvano “produkcioni tim” izabralo je ovu, laganu. Pesmicu. Aleksandra Radović je, baš kao i mnogo puta do sada govorila koje numere, domaće i strane, odgovaraju profilu takmičenja a koje ne. Da li bi te više pogodilo da je ispalo, kao slučaju u Marije Šerifović i njene svite anđela, da žiri nikada nije čuo “I da mogu”?

emina Slučaj jedne pesmice

Jedna reč je pokrenula lavinu: Preosetljiva Emina Jahović

Druga sezona “Prvog glasa Srbije” je, za razliku od prethodne, maksimalno izranjavala sujete na estradi. Baš zbog toga što se žiri objektivno i bez ikakvog ustezanja izražavao o numerama svojih kolega. Druga je stvar to što srpska javna scena nije navikla na otvorenost. Naprotiv, savršeno vladaju onim “u lice jedno, iza leđa drugo”. U prevodu – “Svaka čast maco”, a kad se “maca” okrene – “Vidi budalu.”

Verujem da je ovo šok za mnoge. Kako to da nema foliranja pred upaljenim kamerama? Kakva je to sad iskrenost? U skladu sa opredeljenjem za kvalitet, žiri nije blagonaklono reagovao na folk, ko god da ga izvodi, kao ni na instant hitove za jesen/zimu ili proleće/leto. Nema ljutnje.

Emina Jahović je, baš kao i Aleksandra Radović, pristojna osoba. Na sigurnoj distanci od tabloida, vrlo posvećena tome što radi, s godinama sve bolja. Morala je iskusnijoj koleginici da oprosti ovaj deminutiv. Ako već nije bila u stanju da izdrži, Emina je mogla da se našali i napiše da je to “pesmica” od milja. Hipokoristika, čist kompliment. Tepanje.

Potezanje prideva, omiljenih među pevačicama iz tabora preko puta gde je čašćavanje masnim etiketama deo imidža, nije bilo na mestu. Emina je svojim fanovima na Twitteru sinoć poručila: “Dragi moji fanovi… no stress zbog A.R. Njeni ogorčeni komentari govore samo o njoj… ja je iskreno žalim.”

Jeftino i razočaravajuće. Komentar nesrazmeran Aleksandrinoj oceni pesme. Dostojanstvo bi trebalo da raste u istom ritmu sa samopouzdanjem. U suprotnom, sve se može dovesti u sumnju.

Tekst: Mario Pravik

Editors choice