Dugoočekivani album Severine Vučković doživeo je premijeru na samom kraju godine. Kao uvertira predstavljen je spot za numeru “Uzbuna”, koji je za veoma kratko vreme doživeo uspeh sličan hitovima “Bred Pit”, “Grad bez ljudi” i “Italiana”. Kako su prvi utisci, u životu inače, veoma važni prenosimo vam impresije o albumu “Dobrodošao u klub”, što bi se reklo na prvo slušanje.

severina2 Predstavljamo vam Severinin album Dobrodošao u klub

Omot najočekivanijeg albuma godine

Album se ne može naći na na sajtu “izdavačke kuće” YouTube, jer sve što je novo a ne nalazi se na oficijelnom Severininom kanalu brzinom svetlosti se skida sa istog. CD se prodaje na benzinskim pumpama, kioscima i mega-marketima u vidu specijalnog časopisa “SEVERINA”, a album se dobija kao gratis poklon. Kuriozitet svakako predstavlja to što se na pesmama nije štedelo, tri dobro poznata singla dopunjena su na deset novih pesama. Ekipa autora veoma mala: Miloš Roganović i Filip Miletić, Hari Varešanović i Severina koja je posle dužeg vremena fanove iznenadila tako što je sebi napisala pesmu. Ali krenimo redom.

Iako naziv asocira na pesmu brzog ritma, “Dobrodošao u klub” je zapravo potresna, brakorazvodnička balada u kojoj se prevarena žena sveti svom muškarcu po principu “oko za oko, zub za zub” i želi mu dobrodošlicu među sve prevarene, nasamarene i ostavljene. “Kamen oko vrata” je pop numera, koja govori o svim teškoćama monotone veze u kojoj “što nam duži je staž, rečenice su kraće”, a začinjena je i sočnom psovskom “ne budi pizda”, koja je diskretno čuje. Da uz tvrđi, gotovo rok zvuk može da se “kači” i harmonika dokaz je pesma “Kradeš sve”, prosečnog teksta i muzičkog kvaliteta ova pesma podseća na Severinine rane pop radove. Najozbiljniju i gotovo najlepšu pesmu na albumu “Ostavljena” napisala je Severina. Boemskog teksta “Dajte mi viski, noćas nisam za vino…” u kome daje definiciju pogrešnog muškarca “Meni ne treba maneken za ljubav, neko ko se sebi sviđa dok mene grli” Seve je napisala drugi deo svog velikog hita “Pogled ispod obrva”.

“Ostavljena” obiluje kabaretskom atmosferom, asocira na zatamljene klubove u kome se uz klavir pevaju setne pesme, a scenografiju upotpunjuje dim cigareta i miris žestokih pića služenih u teškim kristalnim čašama. Da bi se zadovoljili muzički afiniteti većine, na albumu se nalazi i “Postelja od vina” moderna, elektro stvar, kompjuterizovana i ukrašena repovanjem na engleskom jeziku. Žanrovski, neodoljivo podseća na onu Cecinu o epidimiji gripa u kojoj se temperatura diže na famoznih 39,2. Vesela baščaršijska brzalica “Slaba na slabića” je još jedna u nizu pesama u kojima Severina izgovara svoje ime, peva o istinskoj ljubavi i podseća da je na muškarcu najvažniji šarm, a ne materijalna dobra koja poseduje. U pesmi joj nude novi Sad, kišoviti Zagreb, dominaciju “Hajduka” na svetskom nivou, salaše, tamburaše i ergele, ali Seve je “slaba na slabiće, što šuplja mu je priča… što nema ni za pića, ali šta ću kad je lep k’o san!?”.

Severina i Željko Bebek ukrstili su talente i otpevali ljubavnu baladu “Tango”. Reč tango se ne pominje u tekstu pesme, pa je naslov određen na osnovu melodije i atmosfere koju pesma poseduje. Ipak ovaj potez je već viđen jer je identičnu foru na jednom od svojih albuma imala i grupa Negativ. “Uzbuna”, “Ko me tjero?” i “Tarapana” su brzi, narodnjački obojeni, vašarski treskavci pred kojima bi se postidela i “Marakana” Rade Manojlović. “Uzbuna” je već dobro ispromovisana i dovoljno je skrenula pažnju na sebe, kakva god bila. U pesmi “Ko me tjero?” ispravljena je greška koja se potkrala u hit baladi “Grad bez ljudi” u kojoj je Severina umesto u svibnju sneg videla u maju, ovde je ipak “na kruhu i na vodi” da ne bude više zabune. Što se tiče tarapane nema sumnje da je Seve odlično pravi gde god da peva, ipak nije naodmet pomenuti da je pesmu identičnog naslova davne 2001. godine otpeva i Zlata Petrović.

Novi album Severine Vučković, za razliku od prethodnog, nema društveno angažovane pesme poput “Muškarcu samo treba kurva” niti renesansno-religiozne kao što je bila “Zdravo Marijo”, ali brzih i hitičnih pesama svakako ne manjka. Krajnji rezultat urađenog biće proveren na njenom koncertu u Beogradu koji je kako prenose štampani mediji zakazan za 30. mart 2013. godine u Kombank areni.

Tekst: Milivoje Čolić

Editors choice